Aναλυτής Oξυγόνου


Ο αναλυτής οξυγόνου αποτελείται από το ηλεκτρονικό κύκλωμα και τον ηλεκτροχημικό αισθητήρα και  χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της περιεκτικότητας του οξυγόνου στο αναπνεύσιμο αέριο. Ο αναλυτής που χρησιμοποιείται στις καταδυτικές εφαρμογές δεν θεωρείται πιστοποιημένο όργανο μετρήσεων. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι μόνο ενημερωτικά.
Η λειτουργία του βασίζεται στο γαλβανικό στοιχείο – ηλεκτρολυτικό στοιχείο που περιέχει το οποίο είναι ικανό στην δημιουργία  ηλεκτρικής τάσης με τη βοήθεια χημικών μέσων.
Ο ηλεκτροχημικός αισθητήρας εκτιθέμενος στο οξυγόνο  δημιουργεί  ηλεκτρική τάση ανάλογη της μερικής πίεσης  του οξυγόνου και της οξείδωσης που προκαλεί.

Η ηλεκτρική τάση που παράγει ο αισθητήρας αν  εκτεθεί στον ατμοσφαιρικό αέρα (20,9%) είναι περίπου 12mVolt. Η τάση αυτή αυξάνεται ανάλογα με την αύξηση του ποσοστού οξυγόνου.
Η τάση που παράγεται από την οξείδωση αναγράφεται μέσω ηλεκτρονικού κυκλώματος στην ψηφιακή οθόνη του αναλυτή όπου μας δείχνει και το ποσοστό οξυγόνου στο μίγμα.

Σημαντικό πριν από κάθε χρήση και όταν απαιτείται ο αισθητήρας του αναλυτή πρέπει να βαθμονομείται (calibration). Η βαθμονόμηση αυτή μπορεί να γίνει με 100% οξυγόνο ή με ατμοσφαιρικό αέρα 20.9%. Σε μερικούς αναλυτές η βαθμονόμηση γίνεται αυτόματα με το πάτημα ενός κουμπιού ενώ σε άλλους χειροκίνητα με το ποτενσιόμετρο που διαθέτει η συσκευή.
Η ευαισθησία του αισθητήρα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και των μεταβολών στα χαρακτηριστικά του γαλβανικού στοιχείου με αποτέλεσμα την παρουσίαση σφάλματος κατά την μέτρηση.
Για την ακριβή ανάλυση των αερίων το όργανο μέτρησης πρέπει να έχει ακρίβεια ±1%. Ο έλεγχος γραμμικότητας του οργάνου είναι σημαντικός και πρέπει να πραγματοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να εξακριβώνουμε την καλή λειτουργία του. Ο κατασκευαστής είναι αυτός που ορίζει τις τιμές γραμμικότητας. Μεγάλη απόκλιση από τις τιμές αυτές σημαίνει ότι ο αισθητήρας δεν λειτουργεί σωστά και πρέπει να αντικατασταθεί.
Η πραγματοποίηση ελέγχου γραμμικότητας μπορεί να γίνει έχοντας αναφορά δυο σημείων (αερίων). Τοποθετώντας τον αναλυτή σε 100% οξυγόνο παίρνουμε την πρώτη ένδειξη – οξυγόνο 100%. Μετέπειτα τοποθετούμε τον αναλυτή σε σταθερή ροή ατμοσφαιρικού αέρα π.χ. φιάλη κατάδυσης. Η όποια απόκλιση στην τιμή που θα δείξει πρέπει να είναι στα όρια που ορίζει ο κατασκευαστής. Έτσι, αν η ένδειξη είναι π.χ. 18% στον ατμοσφαιρικό αέρα ο αισθητήρας πιθανότατα έχει καταστραφεί.
Η ροή του αερίου προς τον αισθητήρα πρέπει να είναι 3-4 λίτρα/λεπτό. Με μεγαλύτερη ροή ίσως να έχουμε εσφαλμένη ένδειξη του ποσοστού οξυγόνου και ενδεχομένως μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον αισθητήρα.
Η θερμοκρασία, το υψόμετρο, η υγρασία επηρεάζουν το ποσοστό οξυγόνου στον ατμοσφαιρικό αέρα. Ο πίνακας Oxygen Compensation Chart for Moisture in the Atmosphere αναφέρει τις τιμές αντιστάθμισης για τη μεταβολή θερμοκρασίας, υγρασίας. Μετά από κάθε χρήση ο αναλυτής πρέπει να αποθηκεύεται. Είναι σημαντική η απομόνωση του αισθητήρα από το περιβάλλον.
Ο αισθητήρας εκτός της οξείδωσης ανταποκρίνεται και στην μεταβολή της θερμοκρασίας. Στην περίπτωση διαρροής του αισθητήρα, το υδροξείδιο του καλίου που περιέχει σαν ηλεκτρολύτη δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με το δέρμα.